A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Таращанський технічний та економіко-правовий фаховий коледж

ПРО КРАЩІ ЧАСИ ТА СЬОГОДЕННЯ

Дата: 26.02.2024 11:08
Кількість переглядів: 50

ШАНОВНІ КРАЯНИ!

Передусім, дякуємо всім нашим захисникам і захисницям за те, що ми у принципі маємо можливість обговорювати цю тему.

Вітаємо громаду з отриманням фінансової допомоги на реконструкцію ліцею.  Справа, безумовно, потрібна і важлива. Віддаємо належне всім, хто готував грантову документацію. З власного досвіду знаємо, яка це непроста справа.

Тепер про кращі часи.

Для Таращанського коледжу кращі часи (коли студентів було удвічі більше) -  це газифікована котельня, об’єднані в єдину тепломережу навіть віддалені лабораторні приміщення і майстерні, це відсутність потреби влаштовувати суботники і всім колективом різати-рубати-навантажувати-перевозити-розвантажувати дрова зі складу на території навчально-виробничого господарства до котельні закладу освіти.

Кращі часи – коли була інша демографічна ситуація і органам місцевого самоврядування не доводилося закривати сільські школи, коли батьки не вивозили дітей за кордон, ховаючи від війни; коли ті ж батьки  не боялися відпустити дитину на навчання в інше місто і так далі.

Кращі часи -  це регулярне за графіком автобусне сполучення  у кожен  населений пункт, пільгова вартість  проїзду для студентів, інша вартість пального для заправки власного автомобіля батька, щоб довезти дитину до місця навчання  і тому подібне.

Кращі часи – це на два десятки років менша зношуваність лабораторних корпусів  і майстерень, збудованих у, м’яко кажучи, не зовсім вдалому місці з близькими ґрунтовими  водами, які весь цей час робили  свою руйнівну справу.

Та й самі навчальні корпуси  ці останні двадцять років не були щедро  профінансовані для капітального ремонту.

Кращі часи  - це практично непомітний відсоток контрактного навчання серед переважного державного фінансування підготовки фахівців.

  Перелік переваг кращих часів можна продовжувати.

Але давайте про реалії сьогодення.

Коледж – не приватна власність. Діяльність коледжу визначена чинним законодавством та Статутом закладу освіти.

Засновник закладу освіти – Міністерство освіти і науки України. Орган управління – департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації.   

Майно коледжу - у сфері управління Міністерства освіти і науки України. Використання майна закладу освіти з іншою метою ( не для забезпечення освітнього процесу коледжу) допускається виключно за попередньої згоди загальних зборів трудового колективу, наглядової ради коледжу та засновника закладу освіти.

Станом на час написання цієї публікації (8год 20хв. 26 лютого 2024 року) жодного розпорядчого документа на адресу коледжу  не надходило.

Студенти коледжу – повноправні учасники освітнього процесу.

Загалом існування коледжу як закладу освіти виправдане головним критерієм – наявністю здобувачів освіти, отримувачів освітніх послуг, адже основний вид діяльності Таращанського коледжу – це освітня діяльність з надання освітніх послуг.

Студенство коледжу має своє представництво в усіх колегіальних органах  закладу освіти, які приймають рішення щодо питань організації освітнього процесу, дотримання прав  його учасників.

Саме тому, не враховувати думку студентів не можна, адже  вони дають оцінку якості надання освітніх послуг, яка береться до уваги як одна з найістотніших під час проведення акредитаційних експертиз (2024-2026 роки – роки подання  коледжем акредитаційних матеріалів).

Та і усталені коледжанські традиції не дають морального права приймати такі рішення без врахування думки трудового  колективу і студентства.

Дирекція і увесь колектив коледжу зробив все можливе для того, щоб освітній процес здійснювався переважно в очному форматі. У подробиці перетворення підвалів на сховище вдаватися не будемо.

Тепер про перспективи.

Навчальні корпуси коледжу (ні старий 1958 року забудови, ні новий у 1978 року) ніколи не були пристосовані  до навчання учнів молодшого шкільного віку (сходові марші, аудиторії на цокольному поверсі, окремий вхід до їдальні, туалети та ін.). Учні і батьки ще стикнуться з цими проблемами.

Коледж згідно з чинним законодавством здійснює набір здобувачів освіти  на 1 (скорочений) курс навчання у тому числі на базі 11 класів, випускників професійно-технічних, фахових передвищих, вищих закладів освіти. Вікова категорія студентів: від 14 до 24-х і більше років.

У навчальних корпусах – 40 аудиторій, у коледжі – 26 навчальних груп денної форми навчання, 6 – заочної.

Ліцей «Ерудит» потребує 24 навчальні кабінети та можливість розміщення для 75 працівників. Математика проста.

Інформація для здобувачів освіти коледжу та потенційних вступників: студенти коледжу НІ ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН не будуть навчатися у другу зміну чи в неопалювальних приміщеннях. Працюючий нині колектив докладе для цього всіх можливих і неможливих зусиль.

Коледж, як і всі 103 роки своєї історії, буде готувати якісних фахівців, які сьогодні так потрібні для відбудови держави!

 

Висновок: КОЛЕДЖУ БУТИ!

Колектив Таращанського

технічного та економіко-правового

фахового коледжу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень